Kenny B op Nationaal Ereveld Loenen

Kenny B vierde op 1 november 2021 zijn 60e verjaardag met 80 scholieren op Nationaal Ereveld Loenen. Samen staan ze stil bij oorlog, vrede en oorlogsslachtoffers. Kenny heeft zelf oorlog ervaren in de Surinaamse Burgeroorlog waar hij eerst in het regeringsleger en later aan de kant van de Jungle Commando heeft gevochten. Hij speelde een belangrijke rol in het Surinaamse vredesproces. Kenny is de eerste van zes prominente Nederlanders die hun verjaardag op deze manier inzetten om jonge mensen te betrekken bij de thema’s oorlog en vrede.

Mcklin Fotografie

Kenny was met 80 kinderen uit zijn woonplaats Tilburg naar Nationaal Ereveld Loenen gekomen voor deze speciale verjaardag viering. Hij praatet met de kinderen over zijn eigen ervaringen tijdens de burgeroorlog in Suriname, wat dit betekent voor hem en wat kinderen daar mee kunnen in hun eigen leven op school: “Ik heb zelf een oorlog meegemaakt en ik hoop dat jullie geen oorlog meer meemaken, en dat ik kan bijdragen dat jullie anders over oorlog gaan denken”.

Daarna bezocht Kenny met de leerlingen het ereveld. Een deel van de leerlingen stak de handen uit de mouwen en hielp mee met het onderhoud van de 4000 graven. Anderen maakten tijdens een wandeling kennis met verhalen van Anton de Kom, de kinderen die omkwamen tijden de vlucht van Breda en de militairen die zijn gesneuveld tijdens (vredes)missies in Afghanistan, voormalig Joegoslavië, Mali en Libanon.

Mcklin Fotografie