Hans Flu

Hans Flu

huisarts
6 oktober 1912 - 4 januari 1944
Hans Flu

Hans Flu is huisarts in Leiden. Hij heeft niets gedaan en toch wordt hij vermoord door de Duitse bezetter. Er is een aanslag gepleegd door het verzet. En als represaille, een soort wraakactie, worden belangrijke Leidenaren, zoals een huisarts, opgepakt en vermoord. Hans Flu wordt op 4 januari 1944 dood gevonden bij de drie witte paaltjes in Oegstgeest.

Doordenker


"Nederlanders waren niet alleen slachtoffers, maar er waren ook verraders, meelopers en daders."

Lees meer

Represaille

Represaille, vergeldingsmaatregelen tegen verzetsdaden, is een bekende vorm van terreur in een oorlog. Terreur en willekeur waren de beproefde instrumenten om burgers te onderdrukken. Geen rechtstaat, geen rechtspraak, maar mensen ter afschrikking langs de openbare weg neerschieten. Het commando dat voor die afrekeningen zorgdroeg bestond niet uitsluitend uit Duitsers. Nederlandse verraders hebben een belangrijke rol gespeeld bij het executeren van landgenoten als represaille.

Nederlanders waren niet alleen slachtoffers, maar er waren ook verraders, meelopers en daders. Hans Flu zoon van een Surinaamse vader en een Joodse moeder. Hij was dan wel het slachtoffer van een represaille voor een aanslag waar hij niets mee te maken had, maar deed ook verzetswerk. Hij deed veel meer dan de Duitsers wisten. Als huisarts in Leiden, kon hij mensen op papier ziek verklaren, zodat ze niet in Duitsland hoefden te werken. In bescheidenheid en stilte doen wat er gedaan moest worden, dat was het motto van Hans Flu. Doen wat er gedaan moet worden geldt nog steeds. Opstaan als anderen in de verdrukking komen. Je mond open doen als iemand gepest, geplaagd of (seksueel) geïntimideerd wordt. Dat vraagt moed en daar zijn goede voorbeelden van, zoals Hans Flu.