Op een koude dag in januari 1945 staat een klein groepje mensen om het graf van Irawan Soejono, een Indonesische verzetsstrijder. Irawan streeft naar een onafhankelijk Indonesië, maar vindt de bezetting van Nederland door de Duitsers voorlopig een groter probleem. Hij gaat bij het verzet en drukt en verspreidt illegale kranten, waaronder de Bevrijding. Zo komt hij aan zijn schuilnaam: Henk van de Bevrijding. Als hij op de fiets in een razzia terechtkomt probeert hij weg te komen. Hij kan namelijk niet gevonden worden met het stencilmachine achterop, een apparaat om illegale kranten mee te drukken. Irawan moet snel kiezen: vluchten of op de militairen af. Wie vlucht wordt zonder pardon neergeschoten. Irawan kiest voor vluchten waarna hij door een militair wordt doodgeschoten.
Een paar dagen voor zijn 25e verjaardag en een paar maanden voor Henk daadwerkelijk de bevrijding zou meemaken. Helaas liep het helemaal anders.
"Irawan is nu het gezicht van dappere jonge verzetshelden die niet alleen tegen de nazi’s streden, maar ook voor een vrij en onafhankelijk Indonesië."